
Revised January 2024        Tee-Ball Rules         

Goals-Introduction to the fun of baseball & softball! Non-competitive, It’s here players will learn the
proper way to catch, throw, field, hit, and run the bases. Tee-Ball division consists of 6-8 players per
team. Players are placed on teams randomly with equal distribution of ages.

Every player bats and plays in the field defensively every inning.  All players will hit off of a tee.
(No score will be kept. No outs, balls, strikes. Safety balls are used.
 
General
1.1           Practice on assigned fields at assigned times only.  (Contact TBSC board for additional
availability)

1.2           Combined Team Practices are Permitted and Encouraged

1.3           No Automobiles on Baseball/Softball Complex walking paths

1.4        Following each game and practice, coaches are asked to rake the base, plate and pitcher’s
mound area with rakes hanging outside each dugout.  This helps fill in low spots that occur during
the game.

Games and Season
2.1           There will be a 15 minute skill session to start each game. These sessions will be formatted
with 3 stations in which both teams will rotate through at 4 minutes per station. Games will consist of
three innings or a 45 minute time limit, whichever comes first.
 
2.2           If a game has been called after two (2) completed innings, the game shall be considered a
regulation game.
 
2.3       Games will be played as long as coaches feel there are enough players. The goal is to have a
game, so share players, combine teams, or just play a few innings if less kids, rather than no game.
 
2.4       Scores and standings will not be kept.                
 
2.5       Makeup games are encouraged but not required.  
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2.6       Tee Ball will be an 8 week season. 2 weeks of practice and 6 weeks of games. Tee Ball will
take place on Sunday evenings.
 
Playing Rules
3.1           All Players will hit off the Tee for the entire season.
 
3.2           Coaches are encouraged to instruct players from the field when on defense.
 
3.3           No bunting or drag bunting is allowed.
 

3.4           No leading off or stealing.  Players must stay in contact with the base until the ball is hit.
 

3.5           No advancing on overthrows.  On infield and outfield hits, the batter and runner(s) shall
only advance one base.

3.6           When on offense, every player will bat.  There is no three (3) out rule.  After everyone has
batted, it will then be considered a completed half (½) inning.  Teams will switch positions at that
time.
 
3.7         When on defense, every player will play in the field.  
 
3.8         On deck batters need to stay close to the dugout.
 
3.9         TBSC will provide the offensive team with at least four (4) protective helmets which meet
NOCSAE specifications and standards.
 
Equipment
 
4.1           An approved Tee-Ball will be used.
 
4.2           Both USA and USSSA bats will be allowed.
 
4.3           All players will have matching shirts.
 
4.4           Shoes with metal spikes or cleats are not permitted.
 
4.5           Players must not wear watches, rings, pins, jewelry or other metallic items.
(EXCEPTION: Jewelry that alerts medical personnel to a specific condition is permissible)
 
4.6           Casts may not be worn during the game.  

League Standings
5.1           League standings and scores are not kept.
 
5.2           No year-end tournament.

TBSC
P.O. Box 718, Grinnell, IA 50112

E-mail: tigerbaseballandsoftball@gmail.com Website:
Facebook: Tiger Baseball and Softball Club
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